επιλογές μόνωσης

 
μονωσεις monotica
 
Ποιες επιλογές μόνωσης είναι οι καλύτερες για την εγκατάσταση ή το κτίριο σας.
 
 
Ένα κτίριο με κακή μόνωση δεν καταβροχθίζει απλά την ενέργεια. Η συχνή απώλεια του κλιματισμένου αέρα, κάνει το κτίριο άβολο και μη κατάλληλο για διαμονή και εργασία, για να μην αναφέρουμε το έξτρα κόστος για την θέρμανση του το χειμώνα και την ψύξη του το καλοκαίρι.
Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών μόνωσης στην αγορά  για να ταιριάξουν σε κάθε κατασκευή, κάθε τύπο χώρου ή κλίματος αλλά ποια επιλογή είναι η πλέον κατάλληλη για το χώρο σας; Η απάντηση βρίσκετε στο στήσιμο του κτιρίου σας.
 
 
Τα πατώματα από τσιμέντο, τυπικά δεν προσφέρουν πολλές δυνατότητες μόνωσης εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι πρόθυμος να πληρώσει μια ακριβή ανύψωση του πατώματος, αναφέρει ο Godron Hart μηχανικός σύμβουλος της Artek Engineering.
 
 
Οι τοίχοι όμως αποτελούν διαφορετική ιστορία. Για παράδειγμα στρώματα άκαμπτου αφρού μπορούν να προστεθούν στους εσωτερικούς υπόγειους τοίχους, καθώς επίσης και υαλοβάμβακας. Πάντως και οι δύο αυτοί τύποι θα απαιτήσουν την εγκατάσταση ξύλινων στυλωμάτων ,  και ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα υπόγεια παράθυρα γιατί οι λύσεις αυτές κάνουν τον τοίχο πιο παχύ.
 
 
<<Συνήθως είναι καλύτερα να μονώνουμε τους υπόγειους  τοίχους γιατί το υπόγειο έχει σωληνώσεις και δεν θέλουμε αυτές να παγώσουνε>>. Εξηγεί ο Hart. <<Αν βρίσκεσαι σε τσιμεντένιο πάτωμα δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, εκτός κι αν θέλεις να το ανυψώσεις τοποθετώντας κάποιες μονωτικές σανίδες που είναι όμως ακριβή λύση>>. 
 
 
 
 
μονωσεις
monotica
              ΚΥΡΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ
 
 
Τα πατώματα πάνω από το έδαφος προσφέρουν πολλές περισσότερες δυνατότητες για περικοπή απώλειας ενέργειας με την κατάλληλη μόνωση. Οι επιλογές σας περιβάλλονται από παράγοντες όπως:
 
 
 
  • Κόστος
  • R-Value για κάθε cm πάχους
  • Αναμενόμενη διάρκεια ζωής
  • Ευκολία εγκατάστασης
  • Ο τύπος κατασκευής του κτιρίου σας – που καθορίζει πόσο χώρο μπορείτε να γεμίσετε με μόνωση.
 
Για να λάβετε την σωστή απόφαση για το έργο σας, βάλτε σε σειρά τις προτεραιότητες  σας, λέει ο Brock Osbom διαχειριστής ανάπτυξης και έρευνας στο Sto Corp.
 
Πολλές φορές ο χώρος περιορίζει την ποσότητα μόνωσης που μπορεί να προστεθεί και ποια θα είναι η τιμή R-Value, εξηγεί ο Osbom. Λάβετε υπόψη σας τα σημεία που τελειώνει η μόνωση, τα σημεία ένωσης και πως τερματίζεται σε παράθυρα, πόρτες και εγκαταστάσεις.
 
Μειώστε ακόμα περισσότερο τη λίστα με τις επιλογές σας λαμβάνοντας υπόψη το κόστος, τον τρόπο εγκατάστασης, και πόσες παρεμβάσεις μπορεί να δεχτεί ο χώρος σας. Τα άκαμπτα υλικά όπως η διογκωμένη πολυστερίνη θα απαιτήσουν να προσθέσετε την μόνωση είτε στο τοίχο είτε από έξω και μετά να προσθέσετε επιφάνεια από πάνω.
Τα εύκαμπτα υλικά όπως  το σπρέϊ αφρού το μόνο που χρειάζονται είναι μια τρύπα στον τοίχο ώστε να μπορεί να γίνει ο ψεκασμός στο κούφωμα του τοίχου.  Να είστε έξτρα προσεκτικοί όταν ψεκάζετε μέσα στο κενό ενός τοίχου – όταν δεν είστε σε θέση να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει  διατρέχετε τον κίνδυνο να ασκηθεί μεγάλη πίεση στον τοίχο καθώς ο αφρός διογκώνεται με ενδεχόμενη την παραμόρφωση του τοίχου.
 
 
 
                                  ΣΟΦΙΤΕΣ ,ΧΩΡΟΙ ΟΡΟΦΗΣ  ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΑΤΩΜΑΤΑ
 
μονωσεις
monotica
 
Αν υπάρχει σωστός εξαερισμός, μια σοφίτα μπορεί εύκολα να μονωθεί με σπρέϊ αφρού ή χαλαρή γέμιση. Πάντως κάποιες παλαιότερες οροφές έχουν σχεδιαστεί χωρίς να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας του σωστού εξαερισμού και αυτό μπορεί να περιορίσει τις επιλογές για την μόνωση. Σε γενικές γραμμές  οι σοφίτες με καλό εξαερισμό και χώροι κάτω από ψηλές μονόκλινες στέγες  παραμένουν  δροσερές το καλοκαίρι γιατί κρατάνε τη ζέστη μακριά από το ταβάνι και μονώνουν το δωμάτιο από κάτω.
Ο Hart εξηγεί: << μάλλον δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  τρύπα στον τοίχο για την μόνωση καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.  Πρέπει να υπάρχει εξαερισμός στην κορυφή για να μη δημιουργηθεί υγρασία πάνω στην οροφή.  Αυτό εύκολα μπορεί να γίνει σε μια νέα οικοδομή αλλά σε ένα ήδη υπάρχον κτίριο αυτό που μπορεί να γίνει, είναι η εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένων σανίδων για την μόνωση της οροφής>>.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *